18 huhtikuuta 2022

Pääsiäinen - neljä päivää lepoa

Tänä pääsiäisenä olen mietiskellyt luterilaista työmoraalia. Suomalaisten arvostaman työmoraalin punainen lanka saa alkunsa uskonnostamme. Muistatte ehkä, kuinka Luther puhui siitä, että ihminen on luotu tekemään työtä, kuten lintu on luotu lentämään. 

Luther arvosti työtä, mutta hän arvosti myös kohtuullisuutta, lepoa ja vapaa-aikaa. Työ ei ole luterilaisille elämän ainoa sisältö. On tärkeää, että elämässä on myös työtä tasapainottavia elementtejä.  

Hyvinvoiva ihminen tarvitsee merkityksellisen työn lisäksi lepoa ja virkistystä. Olenkin kuullut sanottavan, että harvempi suree kuolinvuoteellaan sitä, ettei tehnyt enempää töitä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä useammin tuo lause tulee mieleeni.

Vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, jossa tarkasteltiin työn merkitystä suomalaisille. Peräti 65 prosentille vastaajista työ merkitsee keinoa rahoittaa muita, ansiotyötä kiinnostavampia aktiviteettejä.

Nykyaikana yhä useammat harrastukset ovat maksullisia. Minäkin käyn sekä tanssitunneilla että uimakoulussa, joissa on kausimaksu. Myös lavalla ja laskettelemassa käynnit vievät oman siivunsa, ja polttoainehintojen ylitettyä kipurajan mietin kahdesti lähdenkö vai en.

Kevätlämpö saa multasormeni syyhyämään. Vaikka hyödynnän vanhoja kasveja ja olen itse kylvänyt jotain pientä, niin tiedän vinguttavani taas korttia ostaessani lisätaimia ja säkeittäin multaa. Aivan kuten nytkin, kun halusin saada parvekkeelle muutaman narsissiruukun. Kyse on valinnoista.

Voiko mitään aktiviteetteja tehdä ilman rahaa? Jotkut pitävät lenkkeilyä ilmaisena harrastuksena, mutta siihenkin tarvitaan vähintään lenkkikengät. Ehkä tavallinen ulkoilu kuitenkin täyttää ilmaisen kriteerit, koska ulkovaatteet meillä on joka tapauksessa. Mutta harrastaa voi siis suuremmalla ja pienemmällä panostuksella.

Näin pääsiäisaikaan yksi omista suosikkipuuhistani on ollut askarteleminen. Vuosien mittaan olen yrittänyt toteuttaa aina jonkun uuden vinkin. Lasten ollessa pieniä täytyi turvautua omaan mielikuvitukseen. Nykyisin ideoista on jopa runsaudenpula, kun Pinterest on tulvillaan mitä ihmeellisempiä askarteluideoita. 

Tänä vuonna olen kuitenkin lähes skipannut pääsiäisen. Ensimmäisen kerran vuosiin en ole askarrellut mitään. Olen vain kaivanut kätköistään aiempien vuosien nostalgisia tuotoksia. Jääkaapista löytyy mämmiä ja pashaa, mutta kananmunat on maalaamatta ja lammas loistaa poissaolollaan. Joskus on hyvä pitää puuhastelustakin taukoa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti