20 maaliskuuta 2022

Viherpeukalo murattien matkassa

Aurinko ja lämmin keväinen päivä hellivät viikonlopun viettäjää. Parvekkeella oli varjossa 24 astetta lämmintä ja auringon paisteessa kuin kesähelteillä. Olisi ollut kylmän terassijuoman paikka, mutta sellaista ei löytynyt jääkaapista. Siksi nautiskelin parvekkeen lämmössä vuoden ensimmäisen jäätelön.

Aurinkoinen sää sai myös viherpeukaloni heräämään. En ole erityisemmin huonekasvien taitaja, mutta joka syksy nostan osan parvekekasveista sisälle odottamaan seuraavaa kevättä. Yleensä olen saanut pelargoniat talvetettua, mutta tästä talvesta selvisi vain yksi.

Sen sijaan muratit sinnittelivät koko talven. Muratin voisi antaa talvehtia ulkona, sillä se ei säikähdä pakkasta tai lunta. Olenkin välillä jättänyt ne parvekkeelle. Edellisenä talvena ulkona olleet kasvit eivät kuitenkaan selvinneet, joten tänä talvena jätin vain yhden ulos. Siirsin sen koristamaan olohuoneen ikkunasta näkyvää talviasetelmaani. Näyttäisi, että se voi edelleen kohtalaisen hyvin.

Muratti on helppohoitoinen, ja sen voi sijoittaa kotona monenlaiseen paikkaan. Kirjavalehtiset muratit talvehtivat 18 - 20 asteessa, joten niille on helppo löytää paikka sisällä. Vihreälehtiset muratit kaipaavat viileämpää kasvupaikka. Sellainen on kerrostaloasunnossa vaikeampi järjestää.

Olohuoneessani on kaksi murattia, joista suurempi on jo useamman vuoden ikäinen. Toisellakin on muutama vuosi takanaan. Muratit ovat sekä tuuheutuneet että kasvaneet pituutta niin paljon, että pisimmät oksat yltävät lattialle.

Sen sijaan viime kesänä kesäkukkaistutusten seuralaiseksi hankkimani muratit talvehtivat viileämmässä huoneessa. Unohdin huolehtia niiden riittävästä kastelusta ja sumuttamisesta, joten ne ovat hieman harventuneet, mutta tuuheutuvat varmasti ajan myötä. Jos eivät, niin ne soveltuvat tuollaisenaankin asetelmiin. 

Viherkasvien mullanvaihtoaika on helmi-maaliskuussa. Isot kasvit eivät välttämättä tarvitse mullanvaihtoa joka vuosi. Asetelmissa olleet muratit talvehtivat kesäruukuissaan, joten päätin vaihtaa niiden mullat, siirtää ne pienempiin ruukkuihin ja laittaa odottamaan uutta istutusta. 

Myös isompien murattien oli aika saada huoltoa. Isoille kasveille riittää se, että juurelle laittaa uutta multaa. Uutta multakerrosta varten pinnasta kuoritaan parin sentin verran vanhaa multaa pois. Onneksi ruukuissa oli edelleen niin paljon tilaa, ettei sen vuoksi tarvinnut niitä vaihtaa. 

Murattien hoitamisen lisäksi oli aika siivota parvekkeelta kausivalot ja talventörröttäjät. Lämpimät syksyt saavat kesäkukat kukkimaan kauan. Sen vuoksi en malttanut siivota köynnöksiä niiden kukkiessa. Nyt molemmilla seinustoilla oli ruukut täynnä multaa ja kuivat köynnökset kehystivät seiniä ritilöissään. 

Siivoaminen teki kevään tulon todeksi. Kaksi muovipussillista multaa olivat vasta alkusoitto tulevalle multasouville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti