28 maaliskuuta 2022

Lumiukkojen bongausta

 

Muistatko, kuinka maailmalla levinnyt nallehaaste sai suomalaisetkin liikkeelle ensimmäisenä koronavuonna. Kavereiden tapaamista oli rajoitettu, ja lapset ulkoilivat lähinnä vanhempiensa kanssa. Ikkunoille tai muihin näkyviin kohteisiin pyydettiin asettamaan nalleja ja muita pehmoeläimiä, joita lapset ja lapsenmieliset saattoivat bongailla. Viihdykkeet matkan varrella tekivät kävelystä rattoisampaa.

Minullakin oli nalle ikkunassa, ja bongailin ulkoillessani muiden ikkunoilla lymyileviä asukkeja. Löytäminen oli välillä helpompaa ja välillä haasteellisempaa. Parasta oli, että nallejen etsiminen antoi päämäärättömälle hapen haukkaamiselle jotain tavoitetta. 

Nalleja eri juurikaan enää näy. Sen sijaan joulun alla kotikunnassani bongailtiin ensin tähtiä, sitten jouluseimiä ja jouluikkunoita. Nyt keväällä ulkoillessani olen ryhtynyt bongailemaan lumiukkoja. Iloitsen joka kerta, kun näen persoonallisen lumiukon, joka on edelleen ehjä. Voin hyvin kuvitella, miten hauskaa sen tekijöillä on ollut.

Minulla on tapana tehdä joka talvi lumiukko. Tapa on jäänyt ajalta, jolloin lapset olivat vielä lapsia. Yhteisistä kiireettömistä ulkoiluhetkistä on jäänyt paljon hyviä muistoja. Välillä tehtiin lumiukkoa kaikki yhdessä, ja välillä autoin lapsia vuorotellen, kun molemmat halusivat tehdä oman lumiluomuksensa. Toisen suosikki oli melko perinteinen lumiukko ja toisen kanssa tehtiin lumihevonen. Ne koristivat pihaa pitkän aikaa.

Kerrostaloon muuton myötä kaikki muuttui. Enää ei ollut omaa pihaa, jossa taideteokset olivat suojassa. Hyvin pian huomasin, että lumiukot ovat aikamme lainsuojattomia. Lainsuojattoman saa kuka tahansa surmata. Hyvin pian sen jälkeen, kun ahertajat olivat lähteneet paikalta, teokset muuttuivat vapaaksi riistaksi ja menettivät muotonsa.

Suomen Latu järjesti 13.3.2022 päättyneen Ulkona kuin lumiukko -kampanjan. Kampanjan aikana ympäri Suomea rakennettiin yhteensä 20 290 lumiukkoa. Kampanja sai alkunsa vuonna 2018, kun Suomen Latu vietti 80-vuotista taivaltaan. 

Kampanjan tavoitteena on ollut auttaa ihmisiä löytämään ulkoilun ilo. Suomen Ladun sivuilta löytyykin monta hauskaa ideaa perheen yhteisiin talvisiin ulkoiluhetkiin. Vinkkejä on esimerkiksi lumiukkoleikkeihin ja lumiukkopolkuun tai vaikka lumiukon liikuntatunneille. Tiesitkö muuten, että lumiukon voi tehdä pakkaslumestakin!

Kampanja vakavampi teema on muistuttaa, että ilmasto lämpenee. Jollemme muuta tapojamme, talviset riemut ovat saavuttamattomissa pikemmin kuin uskommekaan. Lumiraja siirtyy aina vain pohjoisemmaksi ja lumipeite ohenee.

Tänä vuonna tein oman lumiukkoni nuorukaisen kanssa viikko ennen kampanjan alkua. Olin jo päättänyt, etten käy katsomassa, kuinka sille oli käynyt. Pyörsin kuitenkin päätökseni, ja kävin lumiukon rakennuspaikalla kampanjaa edeltävänä päivänä. Ei olisi pitänyt. Se, ettei toisten luomuksia kunnioiteta, saa minut aina surulliseksi. Ympäristötaide lisää asuinympäristön viihtyisyyttä.

Se, ettei lumiukko seissyt paikoillaan enää viikon jälkeen, ei kuitenkaan himmennä rakentamisen riemua. Aikuisenakin voi nauttia lumileikeistä. Olipa teos perinteinen lumiukko tai jotain eksoottisempaa, omilla käsillä tekeminen palkitsee aina. Ensi vuonna yritän muistaa tarkistaa kampanjan ajankohdan ennen lumiukon rakentamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti