30 tammikuuta 2022

Kestävyyttä kävelemällä

Myöhään venyneen viikon viimeisen työpäivän päätteeksi päätin, että lauantaina on pakko päästä ulos kävelemään. Olen viettänyt taas lähes koko viikon etätöissä, ja hädin tuskin työntänyt nenääni ulos ovesta. Tanssiminen on edelleen Koronan vuoksi pannassa, ja ilman sitä on yllättävän hankalaa saada itsensä illalla ulos.

Aamupäivä näytti lupaavalle, aurinko pilkisteli pilvien lomasta. En muistanut säätiedotusta, joten en pitänyt mitään kiirettä. Viikonloppu on rentoutumista varten, ja aurinkoinen päivä näyttää hienolta ikkunan läpi katsottunakin.

Kun vihdoin olin aloittamassa pukeutumista mennäkseni ulos, vilkaisin kännykkääni. Whatsappiin oli tullut muistutus keskipäivän Bubujen virtuaalikaffeista! Olin unohtanut tapaamisen, vaikka olin odottanut sitä ensitiedosta saakka. 

Ulosmeno sai odottaa, sillä en halunnut missata hetkeä. Se on nykyisin yksi harvoja sosiaalisia kontaktimahdollisuuksiani. Eivät vain nuoret ole yksinäisiä.

Virtuaalikahvien päättyessä taivaalle oli kertynyt pilvipeite ja luntakin sateli hitaaseen tahtiin. En kuitenkaan halunnut perua aikomuksiani ulkoilla, joten tuumasta toimeen. Päätin kuitenkin vaihtaa suunnitelmiani reitin suhteen ja käydä reippailun yhteydessä hoitamassa ostokset, joita olin siirtänyt jo kaksi viikkoa.

Olin tyytyväinen siitä, että autoni ei ollut lämmityksessä. Sen vuoksi en tuntenut minkäänlaista kiusausta vaihtaa ulkoilua autoiluun. Autoni saakin suurimman osan ajasta seisoskella kaikessa rauhassa parkkipaikalla naapurin koivujen kiusattavana. 

Kävely on tanssimisen jälkeen toinen enemmän tai vähemmän säännöllisesti harrastamani liikuntamuoto. UKK-instituutin vanhempi tutkija Seppo Miilunpalon mukaan kävelyn antamasta rasituksesta hyötyy suhteellisesti enemmän 50–70-vuotiaat kuin heitä nuoremmat. Tulevaisuus kävelyn parissa näyttää siis valoisalta. 

Kävelen luonnostani reipasta vauhtia, joten kohtalaisen kuormittavana pidetty 5 km/tunti täyttyy normaalilla kävelyvauhdillani. Päivittäinen kävely on kuitenkin nykyisin harventunut muutamaan kertaan viikossa, kun liikuntasuositusten mukaan aikuisten (18–65-vuotiaat) tulisi harrastaa kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2,5 tuntia tai raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 h 15 min viikossa. 

Ei siis mikään mahdoton tehtävä, varsinkin kun päivittäisen puolen tunnin vähimmäistarpeen voi kerätä lyhyempinäkin annoksina. Pätkäliikuntaa koskevat tutkimukset osoittavat, että 20–60 minuutin jakaminen kahteen tai kolmeen jaksoon parantaa kuntoa yhtä paljon kuin yhtäjaksoinen liikunta. Normaalina aikana saankin päiväannoksen täyteen työmatkojen kävelyosuuksista. Viikonlopun liikkuminen on jo ekstraa. 

Myös vähemmän ponnistelua vaativalla asiointikävelyllä on terveysvaikutuksia. Allekirjoitan täysin sen, että terveydelle, toimintakyvylle ja mielenterveydelle tärkeintä on arkiliikunta. Esimerkiksi siivoaminen saa pulssin kohoamaan ja rauhallinen iltakävely auttaa unensaantia. Kävely vaikuttaa myös mielialaan: rentouttaa, rauhoittaa tai virkistää tarpeen mukaan. Rytmikäs kävelyliikunta taas vauhdittaa ajattelua. Niin myös tällä kertaa.

Valtteri-myrskyä ennakoivan tuulen ja tuiverruksen sekä märän lumisateen keskellä taivaltaessani tajuntaani piirtyi maku kupillisesta kuumaa vaahtokarkkikaakaota. Olen tutustunut tuohon makean ihanaan nesteeseen melko hiljattain. Sen mieltä, kieltä ja kylmiä jäseniä lämmittävä vaikutus on todellinen. Ulkoiluhetkeen sidottu pieni palkitseminen toimi lasten kanssa ja tuntui nytkin hyvältä ajatukselta.

Netistä löytyy lukuisia ohjeita vaahtokarkkikaakaon tekemiselle. Juoma on kuitenkin niin helppo tehdä, että sen osaa ilman ohjettakin. Olet kai joskus tehnyt kaakaota? Juomaan suositellaan täysmaitoa, mutta minulla oli pohjana laktoositon kevytmaitojuoma. Kaakaona käytin lapsuusaikojen malliin tummaa kaakaojauhetta ripauksella sokeria. Kaakaojuomajauhe ei tee minun mieleni mukaista tummaa kaakaota.

Kaakaojauhe ja makeutusaine sekoitetaan kattilassa kuumennettuun maitoon. Mukin pohjalle laitetaan ruokalusikallinen vaahtokarkkeja ja kaakao kaadetaan sen päälle. Sitten vain nautitaan ja yritetään olla polttamatta kieltä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti