10 lokakuuta 2021

Etäopiskelu lisää harrastamisen mahdollisuuksia


Koronan vuoksi asetetut rajoitteet harrastamiselle ovat koko ajan vähentyneet, mutta haluan edelleen hyödyntää online-tunteja. Etäopiskelu vaatii motivaatiota ja taitoa työskennellä itsenäisesti. Motivoituneelle harrastajalle se tarjoaa lukuisia uusia mahdollisuuksia kehittää itseään. Siksi etäopinnot ovat sopineet minulle todella hyvin. Kuluneella viikolla olenkin ollut mukana kolmella verkkokurssilla. 

Online tai tallenne - molemmille on paikkansa

Maanantaisin on työväenopiston järjestämä Nilkka- ja jalkateräjumpan verkkokurssi. Etätyöpäivän jälkeen voin puoli tuntia viikossa keskittyä kaikessa rauhassa vahvistamaan jalkaterien ja nilkkojen lihaksia. Se tekee hyvää tanssiharrastuksissa korkokenkien väsyttämille jaloille. 

Etätyö muuttuu kuitenkin pian enemmän lähityöksi. Työpaikkani on toisessa kaupungissa, ja harjoitusten aikaan olen kotimatkalla. Olenkin pohtinut, kuinka hämmentävää istuallaankin suoritettavat harjoitukset voivat olla työmatkakulkijoita pullistelevassa junassa. 

Joistakin etäkursseista tehdään tallenne, jota voi katsella ja hyödyntää tietyn aikaa varsinaisen verkkotunnin jälkeen. Nilkkakurssilla sellaista ei ole. Sen sijaan eilinen komiikan keinoja käsittelevä Laughtable - Loveable online-kurssi tallennettiin.

Vaikka olenkin mieluiten mukana live-lähetyksen aikana, on tieto tallennuksesta rauhoittava: jos jostain syystä tulee este osallistua tunnille alkuperäisen suunnitelman mukaan, voi tarttua toiseen tilaisuuteen ja harjoitella nauhoitteen avulla. 

Kurssin luonne ratkaisee, onko tallenne todellinen vaihtoehto

Välillä harjoitukset ovat kuitenkin sellaisia, että niitä ei voi tehdä yksin kotona, eikä niitä välttämättä tallenneta. Jos olisin päätynyt katsomaan eilisen kurssin pelkästään tallenteena, olisin jäänyt vaille vuorovaikutuksellista osuutta ja minulta olisi jäänyt kokematta paritöiden hauskuus. 

Jotkut kurssit on rakennettu niin, että tallenne on yhtä hyvä vaihtoehto kuin suoratoistoon osallistuminen. Tänään olin tanssikurssilla, joka perustui täysin nauhoitteeseen. Valitsemani tunti oli ostettavissa milloin vain ja katsottavissa viikon ajan. Jos jaksaisin, voisin siis harjoitella tunnin sisältöä rajoituksetta lukuisia kertoja. Kertaus tehostaa oppimista, ja silloin tällöin käytän hyväkseni tarjolla olevaa mahdollisuutta.

Omaan tahtiin opiskeltavat kurssit ovatkin erinomainen mahdollisuus esimerkiksi ihmisille, joille perinteinen lähiopetus ei ole käytännössä mahdollista. Aikaan tai paikkaan sitomattomat tunnit tekevät kursseista saavutettavampia. Tanssitunnin nauhoite oli tehty jo keväällä, mutta oli aivan yhtä käyttökelpoinen sunnuntaipäiväni ratoksi seitsemän kuukautta myöhemmin.

Kotonakin voi panostaa oppimisympäristöön


Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen siihen, että Korona-aika poiki etäopetuksen laajentumisen ja tarjonnan monipuolistumisen. Viihdyn lähitunneilla, ja tapaan mielelläni ihmisiä, mutta etämaailmassa tarjonta ei rajoitu kotipaikkakunnalle. Siten olen viimeisen kahden vuoden aikana pystynyt aiempaa helpommin hyödyntämään ja hyötymään erilaisten opettajien opetuksesta. Myös nilkkakurssin opettaja asuu ulkomailla, joten ilman verkkomahdollisuutta kurssia ei olisi järjestetty.

Jos tunnit on rakennettu niin, että opiskelijoilla on kamerat käytössä ja opettaja voi seurata, mitä kotona tapahtuu, tilanne on varsin lähellä lähiopetustuntia. Kameroilla välittyvä tieto auttaa opettajia heidän työssään. Siitä huolimatta olen usein tunneilla ilman kameraa, koska olen silloin rohkeampi kokeilemaan. 

Etäopiskelun myötä kodista on tullut oppimisympäristö. Onnekseni olohuoneessa, joka toimii tanssituntien luokkahuoneena, on riittävästi tilaa liikkua ja harjoitella. Lisäksi olen panostanut hankkimalla liikuteltavan kokovartalopeilin. Ei mikään suuri satsaus, mutta edesauttaa huomattavasti havainnoimista. Koen, että opiskelu kotona oman peilin edessä on yhtä tehokasta kuin suuren ryhmän kanssa salissa.

Valintoja omilla ehdoilla


Olen siis etäopiskelun vankkumaton kannattaja. Odotan yhtä innolla ensi viikon tunteja niin netissä kuin lähiopetuksessakin. Arvostan sitä, että voin tehdä valintoja, kehittää taitoja ja keskittyä olennaiseen yhä enemmän omilla ehdoillani. Oman peilin edessä on aina tilaa.

Sitran asiantuntija Anu Paajanen on sanonut: ”Niin kauan kuin meissä henki pihisee, voimme kasvaa ihmisinä, hypätä uusiin saappaisiin, löytää itsestämme piileviä kykyjä ja toteuttaa unelmiamme.” Joskus ensimmäisen askelen ottaminen oikeaan suuntaan on vain muutaman klikkauksen päässä.

Minkä askelen sinä olet klikannut? 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti