18 lokakuuta 2021

Burleski voimaannuttaa


Viikonloppu vierähti burleskin parissa. Kuulun Bubut ry:hyn eli Etelä-Suomen burleski ja burleskitanssin yhdistykseen. Nimestään huolimatta tässä rempseän ihanassa glitterperheessä on jäseniä ympäri Suomea.

Tänä syksynä olemme päässeet takaisin kosketusetäisyydelle ja live-tapahtumien äärelle. Lauantaina yhdistys järjesti jo toisen Fresh Berries of Burlesque -illan, jossa esiintyjinä oli yhdistyksen jäseniä. 

Monelle esiintyjälle kyseessä oli ensimmäinen kerta lavalla. Oli ilo seurata, kuinka esiintyjät ja ryhmät yksi toisensa jälkeen ottivat lavan ja yleisön haltuunsa.

Burleski yhdistää eri taiteenlajeja

Burleski on kabareemaista näyttämöviihdettä, joka yhdistää rohkealla tavalla tanssia ja teatteria. Klassisen burleskin rinnalla elää neoburleski, jossa kabareeperinteeseen on liitetty aineksia pop- tai alakulttuureista. Burleskilavoilla voi nähdä tanssin ja teatterin ohella muun muassa performanssitaidetta ja sirkusta. Viikonlopun tapahtumassa mukana oli musiikkia, teatteria, viuhkoja sekä tanssia tuolilla, tangolla ja ilman.

Burleskissa esitetään musiikin kera pieni tarina, johon liittyy vaatteiden riisumista. Maskeeraus, peruukit ja helposti riisuttavat esiintymisasut ovat olennainen osa esitystä. Riisuuntumisesta huolimatta tavoitteena ei ole streapteasen tavoin kiihottaa yleisöä, vaan kyse on viettelyksestä ja viihdyttämisestä. Vaikka strategiset paikat jäävät aina peittoon, puhuu moni ammattilainenkin strippauksesta.

Mikä burleskissa viehättää


Olen harrastanut tanssimista koko ikäni, ja näyttelemistäkin aktiivisesti pariin otteeseen elämäni aikana. Sen sijaan burleski oli minulle vielä kolme vuotta sitten tuntematon käsite. Nykyisin burleski on yksi rakkaimmista harrastuksistani.

Olen useamman kerran pohtinut, mikä minua burleskissa viehättää? Alkujaan lähdin mukaan, koska halusin tanssia. Pian minua alkoi viehättää mahdollisuus tanssia erilaisia tarinoita. Olenkin enemmän burleskitanssija, vaikka katsojana saan yhtä paljon iloa myös muunlaisista esityksistä.

Kun tutustuin taidelajiin enemmän, niin huomasin, että siinä yhdistyi monia muitakin kiinnostukseni kohteita. Tee-se-itse-kabareessa on tavallista, että esiintyjät luovat esityksensä alusta loppuun itse: musiikin valmistelu, koreografia tai käsikirjoitus, esiintymisasut, asusteet jne. Viikkotunneilla harrastavallekin ompelukone ja askarteluvälineet saivat uuden elämän.

Tanssimisen ilon ja muiden oheisaktiviteettien lisäksi burleski on ollut minulle voimaannuttava askel itseni ja kehoni kohtaamiseen. En ole aiemmin pitänyt itseäni feministinä, mutta harrastukseni myötä olen huomannut, että pieni feminismin siemen tekee hyvää. Se on lisännyt rohkeutta elää yhä enemmän omannäköistä elämää.

Lupa olla minä


Minulle, kuten monille muille jo ennen minua, on tärkeää, että burleskiyhteisössä jokaisella on vapaus olla juuri sellainen kuin on ulkonäköön, sukupuoleen, ikään tai kokoon katsomatta. Se, jos mikä, on voimaannuttavaa. 

Nuoruuden ja kauneuden ihannoinnin kääntöpuolista on käyty paljon keskustelua. Kulttuurimme ja kuviin painottuva sosiaalinen media ruokkivat ulkonäkökeskeisiä kauneusihanteita. 

Kuinka kauneusihanteet näkyvät meidän itse kunkin elämässä? Ajattelenko peiliin katsoessani, etten ole riittävän hyvä tai markkina-arvoni on laskenut ja parasta ennen päivä mennyt jo kauan sitten. Vai pystynkö katsomaan peiliin hyväksyvästi, itseäni ja mennyttä matkaa arvostaen. 

Burleskitanssi on avannut minulle oven maailmaan, jossa voin ylistää naiseuttani. Yhteisössämme kaikki tanssivat, harjoittelevat ja esiintyvät rinta rinnan, häpeilemättä. Meillä on lupa nauttia itsestämme ja unohtaa kiltin tytön rooli niin harjoituksissa kuin lavallakin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti